Η μεγαλύτερη πύλη της αρχαίας και νέας ελληνικής

Διαφήμιση

Λέξη: μεγάλος (Το μεγαλύτερο λεξικό Συνωνύμων - Αντιθέτων)
Δείτε και: Κλίση Αρχαίας  LSJ - Αρχ. Ελλην. Γραμματεία  Κλίση Νέας  Γνωμικά κ.ά.  Ομόρριζα  Λεξικά Δημοτικού  
Αρχική - ΡιζικήΕτυμολογία: μέγας < αρχ. < ΙΕ mag- | meg- < μεγαίρω "αρνούμαι" < μέγας
Επιλέξτε σημασία για να δείτε τα συνώνυμά τηςΈνα συνώνυμοΜέρος
που φτάνει σε βαθμό πέρα από το κανονικό ή το συνηθισμένο (μεγάλη πυρκαγιά / νεροποντή / πείνα / χαρά / λύπη) (Έχει αντίθετα) μέγαςΕπίθ.
99
σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να ανήκει στα ανώτατα επίπεδα μιας κλίμακας όμοιων πραγμάτων (ο γιατρός μού βρήκε μεγάλη πίεση) (Έχει αντίθετα) υψηλόςΕπίθ.
99
που περιλαμβάνει πολλές μετρικές μονάδες (~ αριθμός / βαθμός / ποσότητα / ταχύτητα / ηλικία / απόσταση / μήκος / πλάτος / ύψος / βάθος) (Έχει αντίθετα) μέγαςΕπίθ.
100
για κάτι που έχει μεγάλη σημασία, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (μεγάλο κατόρθωμα / γεγονός) (Έχει αντίθετα) σπουδαίοςΕπίθ.
1133
πολύ σημαντικός (για πρόσ.) (μεγάλος πεζογράφος) (Έχει αντίθετα πεδίου) μέγαςΕπίθ.
1133
που αποτελείται από πολλούς ανθρώπους, αντικείμενα κτλ. (μεγάλη πόλη / συνοικία) (Έχει αντίθετα) πολυάριθμοςΕπίθ.
124
που διαρκεί περισσότερο από το κανονικό (το καλοκαίρι οι μέρες είναι πιο ~ από τις μέρες του χειμώνα) (Έχει αντίθετα) Επίθ.
142
που έχει μεγάλη ηλικία (για άνθρωπο) (δεν έρχεται πια στα γλέντια μας, είναι μεγάλος άνθρωπος πια) (Έχει αντίθετα πεδίου) γηραιόςΕπίθ.
165
που έχει ηλικία μεγαλύτερη από άλλον με τον οποίο συγκρίνεται (ο μεγάλος μου γιος θα πάει φαντάρος) (Έχει αντίθετα) Επίθ.
167
που οι διαστάσεις του ξεπερνούν τον μέσο όρο ή το συνηθισμένο (~ σπίτι / δωμάτιο / κουζίνα) (Έχει αντίθετα)μεγάλου μεγέθουςΕπίθ.
243
που διαθέτει αρκετό χώρο (μεγάλη αίθουσα) (Έχει αντίθετα)ευρύχωροςΕπίθ.
243
το όνομα που έχουν όλα τα μέλη μιας οικογένειας (το όνομά του είναι Μιχάλης και το επώνυμό του Παυλίδης) επώνυμοΟυσ.
926
ισχυροί ή εκλεκτοί (προνόμια για τους λίγους) (Έχει αντίθετα)λίγοιΟυσ.
1381
άντρας προχωρημένης ηλικίας, μεταξύ εξήντα και εβδομήντα ετών  (Έχει αντίθετα) προβεβηκώς τη ηλικίαΟυσ.
165
αυτός που θεωρείται ώριμος σωματικά και πνευματικά (η κόρη μου είναι μεγάλη πια, μπορεί να αργεί και λίγο τα βράδια) ενήλικοςΟυσ.
167
Η Lexigram αναπτύσσει εκπαιδευτικό λογισμικό και ηλεκτρονικά λεξικά για τον σπουδαστή, τον εκπαιδευτικό και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα. Τα εκπαιδευτικά λογισμικά και τα λεξικά μας απευθύνονται σε όλους τους μαθητές από το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, στους φοιτητές, και στους εκπαιδευτικούς, είτε δασκάλους του δημοτικού είτε καθηγητές γυμνασίου και λυκείου. Το κοινό χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά είναι ότι διαθέτουν πολλά και τεράστια λεξικά της νέας και της αρχαίας ελληνικής (κλιτικά, ορθογραφικά, ερμηνευτικά, συνωνύμων – αντιθέτων, ομορρίζων). Τα προγράμματα χρησιμοποιούν τα λεξικά έτσι ώστε:
  • Να έχετε απάντηση σε οποιαδήποτε γλωσσική απορία.
  • Να λύνετε με ευχάριστο και διαδραστικό (διαλογικό) τρόπο τις σχολικές ασκήσεις αλλά και οποιαδήποτε άλλη, αφού κάνοντας μόνο κλικ μπορείτε και εσείς να δημιουργείτε και να λύνετε άπειρες ασκήσεις γραμματικής, ομορρίζων και συντακτικού (συντακτικού μόνο για την αρχαία).
  • Να μάθετε τα δύσκολα κομμάτια της ελληνικής γλώσσας και να εξασκηθείτε μέσω ευχάριστων μορφωτικών παιχνιδιών
  • Να ακαλύπτετε γνωμικά, παροιμίες, φράσεις, αποφθέγματα
Τα λεξικά και τα προγράμματά μας είναι δωρεάν διαθέσιμα στο ίντερνετ. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε από οποιονδήποτε υπολογιστή (είτε με Windows, είτε Mac), κινητό smartphone ή ταμπλέτα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου και εάν βρίσκεστε στον κόσμο!

ΔιαφήμισηΤα πάντα για τα αρχαία


Δεν μου κάνουν οι προτάσεις διόρθωσης

Προτάσεις διόρθωσης:

Εισαγάγετε παρακάτω τον κωδικό σας

Κωδικός πρόσβασης:

Όταν πατήσετε το κουμπί Είσοδος, ο περιηγητής (browser) θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να θυμάται τον κωδικό. Πείτε του ναι, για να μην χρειάζεται να τον πληκτρολογήσετε ξανά σε περίπτωση που σβήσετε τα cookies/ιστορικό.

Εάν ο περιηγητής (browser) σας δεν θυμάται/σβήνει το ιστορικό/cookies και αναγκάζεστε να εισάγετε τον κωδικό κάθε φορά, για να μην το κάνει αυτό, δείτε τις παρακάτω Οδηγίες

Έχετε χάσει τον κωδικό σας; Ανάκτηση κωδικού

info@lexigram.gr || +30 210 6458183


Μπορείτε να μετακινήσετε αυτό το παράθυροΕίμαι

Εν γνώσει σας ή μη, ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας (AdBlock, uBlock, ...) παραποιεί την ιστοσελίδα της Lexigram χωρίς την άδειά μας και παρεμποδίζει τις διαφημίσεις της Google.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στα λεξικά μας ΧΩΡΙΣ διαφημίσεις για ένα χρόνο και για να μας υποστηρίξετε (πληρώνετε εύκολα και με SMS) με το συμβολικό ποσό των 2 Ευρώ, κάντε κλικ

Πληρώσατε και αποκτήσατε ήδη κωδικό;

Τηλ. επικοινωνίας Lexigram: 210-6458183

Αυτό το παράθυρο θα κλείσει σε 30 δευτερόλεπτα.
Δωρεάν
Διαγωνίσματα Γλώσσας


Φάκελος Υλικού

Παροιμία Λόγια φράση
Γνωμικό Φράση Ν.Ε.
...της ημέρας... Κουίζ
Για νέες λειτουργίες, επιμορφώσεις, σεμινάρια δηλώστε την ιδιότητά σας.
Κερνάμε Προφιτερόλ

Αυτόματος Πολυτονιστής

Διαφήμιση

Top